Od czego zależy wytrzymałość tektury?

Tektura, czyli najgrubszy materiał papierniczy, powstaje przez sklejenie od dwóch do kilku warstw masy papierniczej. Do jej wyrobu używa się grubych włókien ścieru drzewnego, szmat, makulatury, a czasami także wypełniaczy. Rozróżnia się tekturę białą, brązową, techniczną oraz powlekaną. Stosowana jest najczęściej w produkcji opakowań żywności, w gastronomii, cukierniach i pizzeriach. Od czego zależy wytrzymałość tektury?

Rodzaje tektury

Na rynku dostępne są dwa podstawowe rodzaje tektury: lita i falista. Tektura lita ceniona jest ze względu na swoją giętkość i estetykę. Jest materiałem stosunkowo elastycznym. To jeden gładki arkusz papieru o danej gramaturze i grubości. Tektury lite wytwarzane są w zwojach, arkuszach, sklejane i laminowane. Tektura lita w arkuszach wykorzystywana jest do produkcji opakowań, przekładek, wykrojów w przemyśle krawieckim, mebli tapicerowanych, kratownic oraz kartonów wykorzystywanych np. w branży spożywczej, chemicznej. Jest bardzo wytrzymała i posiada dużą odpornością na przebicia. Tektura lita w zwojach stosowana jest do produkcji opakowań i bobin. Można ją zabarwić na dowolny kolor, zgodnie z życzeniem klienta. Cechuje ją dużą odpornością na uszkodzenia. Tekturę falistą wykorzystuje się z uwagi na jej większą wytrzymałość. Wynika to ze szczególnej konstrukcji tego materiału, na który składają się oddzielne warstwy tektury tworzące wspólnie falistą płaszczyznę. Zewnętrzne warstwy są gładkie, wewnętrzne – zwane falami – są pofalowane. Fale mogą mieć różną wysokość i w zależności od tego czynnika oznacza się je różnymi symbolami literowymi. Grubsze fale sprawiają, że tektura jest odporniejsza na uderzenia i przebicia. Natomiast cienka fala jest bardziej estetyczna i łatwiejsza do modelowania.

Co decyduje o wytrzymałości tektury?

Ostateczna jakość i wytrzymałość tektury zależy od ilości i ułożenia oraz gramatury poszczególnych warstw. Nawet przy tej samej gramaturze, różne rodzaje tektur mogą mieć różną wytrzymałość, co wynika np. z technologii produkcji. Sztywne i trwałe tektury charakteryzują się wysoką odpornością na wstrząsy, zgniecenia, odkształcenia i inne uszkodzenia natury mechanicznej. Ponadto są odporne na wilgoć. Aby określić wytrzymałość tektury, przeprowadza się specjalne testy. Podczas nich sprawdza się jej odporność na ściskanie (BCT), na zgniatanie krawędziowe (ECT), na zgniatanie płaskie (FCT) oraz na wchłanianie wody. Im lepsze wyniki tektury, tym produkowane z niej opakowania i wyroby będą odporniejsze na uszkodzenia mechaniczne i niesprzyjające warunki pogodowe.

Leave a Reply